Variabele rente

De lening die een variabele rente met zich meedraagt is het doorlopend krediet. Dat wil zeggen, elke keer dat je opnieuw geld opneemt vanuit je doorlopend krediet, dan zou je eventueel een andere rente kunnen krijgen. Dit hoeft niet en het hangt er maar net vanaf hoe de rente zich ontwikkelt. Het kan dus zijn dat wanneer je een tweede keer geld opneemt vanuit je doorlopend krediet je goedkoper uit bent dan dat je dit de eerste keer deed, maar andersom is het dus ook goed mogelijk. Een variabele rente maakt geld lenen dus toch een beetje onvoorspelbaar op die manier. De ene lening hoeft de andere nog niet te zijn. Zoals gezegd kan het 2 kanten opvallen.

Geld lenen met een vaste rente

Een vaste rente kun je bij alle andere leningen verwachten, buiten dus het doorlopend krediet om. De meeste mensen zullen kiezen voor een vaste rente, aangezien dit toch een bepaalde zekerheid met zich meebrengt. Let wel op, want bij een doorlopend krediet kan de rente ook niet veranderen voor geld wat je al hebt opgenomen. Dat wil dus zeggen dat wanneer je geld opneemt tegen zeg een percentage van 5%, dit percentage ook ongewijzigd blijft voor deze opname. Een nieuwe opname zou echter weer een nieuw rentepercentage kunnen betekenen. Op die manier werkt dus een doorlopend krediet. Wanneer je geld leent voor een hypotheek heb je vaak met een vaste rente te maken voor een periode van 10 jaar. Daarna verleng je vaak weer voor een zelfde periode, maar met een andere vaste rente.

Geld lenen tegen laagste rente

Iedereen wilt het liefste geld lenen tegen de laagste rente. Ook de laagste rente is echter niet met zekerheid vast te stellen en deze zal pas vast te stellen zijn nadat er gegevens over je bekend zijn. Dit zijn natuurlijk de gegevens over de lening zoals het bedrag en looptijd, maar belangrijker nog zijn jouw eigen gegevens die ook uiteindelijk gaan bepalen of hetgeen jij voor ogen hebt voor jou ook wel haalbaar is.