Ik heb medische hulpmiddelen nodig, moet ik daar voor lenen?

Medische hulpmiddelen, vooral de medische hulpmiddelen zoals een traplift, die vaak op maat geïnstalleerd dient te worden, zijn veelal erg prijzig en niet altijd in één keer te betalen. Maar is het noodzakelijk om geld te lenen voor medische hulpmiddelen? Lees in dit artikel meer over de vergoedingen door de zorgverzekering, de vergoedingen door de gemeente en welke opties je voor lenen hebt.

Vergoeding medische hulpmiddelen zorgverzekering

De meeste medische hulpmiddelen worden (deels) vergoed door de zorgverzekering. Dit is erg afhankelijk van de zorgverzekeraar waar je bij bent aangesloten, of je een aanvullende zorgverzekering hebt en waar je precies een vergoeding voor wilt hebben. Zorgverzekeraars geven tegenwoordig geen vergoedingen meer voor zaken zoals een rollator of een traplift in het basispakket. Ga in het aanvullende pakket na of hier de mogelijkheid voor is. 

Vergoeding medische hulpmiddelen gemeente

De gemeente vergoedt medische hulpmiddelen wanneer je deze nodig hebt om zelfstandig thuis te wonen, of om buiten je huis mobiel te blijven. Dit wordt in het geval van een rolstoel, een verhoogde WC of een traplift door de WMO wet vergoed. Op deze manier heb je geen financiële lasten, want met medische hulpmiddelen moet je natuurlijk geen zorgen hebben over je financiële situatie. Benieuwd welke vergoedingen er verder mogelijk zijn voor een traplift? Bekijk hier alle opties.

Lening aanvragen

Indien de zorgverzekering en de gemeente je beide niet verder kunnen helpen in het vergoeden van de medische hulpmiddelen kun je hier een specifieke lening voor aanvragen. Je kunt hierbij kiezen tussen twee verschillende leningen, namelijk een persoonlijke lening, met een vaste rente en looptijd, of een doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet heb je een rente die variabel is, maar je kunt deze te allen tijde zonder boete aflossen.