Geld lenen voor een hypotheek

Een hypotheek is uiteraard ook gewoon een vorm van geld lenen. Omdat je aan een hypotheek vaak bijzonder lang vast zit kunnen we ook gerust stellen dat een hypotheek uiteindelijk gewoon een dure lening is. Omdat huizen ook niet goedkoop zijn kun je ervan uit gaan dat je na het aflossen van je hypotheek (voor de meeste mensen is dit na 30 jaar) veel en veel meer hebt terugbetaald dat je ooit hebt geleend. Dat geld lenen geld kost is natuurlijk geen geheim voor je, maar je zou het eens moeten berekenen. Eigenlijk is het schrikbarend. Toch ontkom je vaak niet aan de hypothecaire lening als je een huis wilt kopen, want zoals gezegd zijn de huizenprijzen hoog en daar zullen de meesten toch geen geld voor hebben. Een hypothecaire lening is dan de enige uitweg.

Hypotheekrenteaftrek

De aflossing van een hypotheek bestaat voor een deel uit premie en voor een deel uit rente. Zolang de hypotheekrenteaftrek nog geldt in Nederland kun je hier een beroep op doen. De hypotheekrenteaftrek houdt in dat je een deel van de betaalde rente weer terug kunt krijgen. Dit kun je maandelijks laten terugbetalen, maar het kan ook per jaar. Dit kan iedere maand wel enkele honderden euro’s zijn, afhankelijk van de hypothecaire lening die je hebt. De hypotheekrenteaftrek geeft mensen maandelijks vaak net iets meer ademruimte, zeker in een periode waarin het financieel gezien bij de meesten toch niet al te comfortabel is.

Goedkope hypotheek afsluiten

Een goedkope lening is belangrijk, maar voor een hypotheek geldt dit zeker. De laagst mogelijke rente is vaak ook je beste optie. Laat je omtrent een hypothecaire lening dan ook altijd adviseren door een erkend adviseur. De hypothecaire lening is te belangrijk om het niet op die manier te doen. Een lage rente zal leiden tot de laagst mogelijke maandlasten en bij een lening van enkele tientallen jaren is dit natuurlijk zeer belangrijk.

Hypotheek oversluiten

Net als bij een lening kun je ook een hypotheek oversluiten. Dit kan handig zijn als je voor een goedkopere hypotheek kunt kiezen na verloop van tijd. Houd wel rekening met een boete van je huidige hypotheekverstrekker, aangezien je bij het oversluiten wel je contract ontbindt. Wellicht is je nieuwe hypotheekverstrekker bereid om deze kosten op zich te nemen, aangezien ze je wel als nieuwe klant mogen verwelkomen. Dit balletje kun je altijd even opgooien.