Geld lenen of besparen?

Je kunt je afvragen waar je verstandiger aan doet; aan geld lenen of aan geld besparen? Natuurlijk weet je hier zelf het antwoord ook wel op, maar de meeste mensen hebben simpelweg niet de discipline om middels geld besparen uiteindelijk ook het geld bij elkaar te krijgen voor hetgeen ze eigenlijk geld willen gaan lenen. Als het om dure middelen gaat schiet het natuurlijk niet heel erg op om te gaan besparen op de alledaagse dingen, al kan het wel aardig aantikken wat je kunt gaat besparen. Toch zou je dit eens in overweging moeten nemen. Door te besparen kun je namelijk automatisch ook gaan beginnen met geld sparen en dat is financieel gezien natuurlijk een stuk gunstiger dan geld lenen.

Waar te beginnen met geld besparen?

Het is lastig om te bepalen waar je nu precies moet gaan beginnen met geld besparen, maar in feite is natuurlijk overal op te besparen. Als je een auto hebt bijvoorbeeld kun je proberen om deze wat vaker niet te gebruiken, want brandstof is tegenwoordig bijzonder prijzig. Hiermee kun je dus toch al gauw een hoop geld gaan besparen. En zo geldt het natuurlijk voor een heleboel andere zaken ook. Probeer bijvoorbeeld eens wat bewuster te kiezen als je in de supermarkt bent en let daarbij dus goed op de prijzen. Op boodschappen besparen lijkt in eerste instantie misschien onbegonnen werk omdat het niet echt zoden aan de dijk lijkt te zetten, maar als je het maar lang genoeg volhoudt kun je er heus wel een hoop geld op besparen.

Waar ook veel geld op te besparen valt is energie. Kies in eerste instantie de juiste energieleverancier, maar probeer daarnaast ook je verbruik zoveel mogelijk te temperen. Dit kun je onder andere doen door energie zuinige apparaten voor je woning te kopen. De investering kan iets hoger liggen dan bij normale apparaten, maar op lange termijn ben je dan financieel gezien toch goed bezig. Het is niet zo dat je geld lenen links moet laten liggen, maar waarom zou je naast geld lenen niet dan ook gewoon kiezen voor geld besparen? Bij geld lenen zit je immers vaak voor lange tijd vast aan aflossingen die iedere maand opnieuw weer moeten worden gedaan.