Een huis huren of toch kopen?

In de oververhitte woningmarkt van 2019 lijkt het vinden van een geschikte woning bijna onmogelijk. De huizenprijzen beginnen voorzichtig minder hard te stijgen maar vooralsnog zijn woning onbetaalbaar en wordt er veelal over de vraagprijs geboden. Is het dan wel zo verstandig om een huis te kopen? Kan ik op dit moment niet beter gaan huren? Wat is voor mij het voordeligst? 

Momenteel is de hypotheekrente erg laag waardoor de maandlasten lager zullen uitvallen. Daarentegen blijft het geld dat je aan aflossing hebt betaald, van jou. Wanneer je huurt zie je je geld nooit meer terug. Aan het huren en het kopen van een huis zitten voor- en nadelen. In dit artikel worden deze voor-en nadelen benoemd. 

Het huren van een huis

Het huren van een huis geeft je flexibiliteit en de mogelijkheid om binnen 2 of misschien wel 1 maand te verhuizen. Vaak weet je nagenoeg precies wat je per maand aan maandlasten moet betalen. Het kan zelfs zijn dat je een inclusief prijs betaald waardoor je exact weet wat je maandelijks uitgeeft aan de vaste lasten. Wanneer er iets kapot gaat in de woning dat niet jouw schuld is kan je erg gemakkelijk de huisbaas bellen zonder je zorgen te hoeven maken over de eventuele gevolgen.

Het kopen van een huis

Het grote verschil tussen het kopen en huren van een huis is dat bij het kopen van een woning je voor een langere tijd vast zit aan een woning. Dit is natuurlijk niet helemaal waar, want in de huidige markt zou je theoretisch je huis zo weer kunnen verkopen in een korte periode. Maar je koopt een huis met de intentie om hier 5, 10, 20 of misschien wel 30 jaar te blijven wonen. Tevens kost het opnieuw kopen van een huis erg veel geld. 

Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de hypotheek, aflossing en variabele kosten per maand. Het kan voorkomen dat de vaatwasser kapot gaat of dat je lekkage hebt. Deze kosten zal je zelf moeten vergoeden.