Doorlopend krediet

Je mag een doorlopend krediet als een soort geldreserve zien. Hiermee kun je in feite altijd geld achter de hand hebben voor het een of ander. Zolang je nog niet aan je plafond zit kun je altijd geld lenen. Het is ook zo dat je met een doorlopend krediet ook de situatie kunt hebben dat je je lening afgelost hebt en dus op dat moment de volledige beschikking hebt over de maximale lening. Deze hoef je niet per se op te nemen. Je kunt ook gewoon weer wachten tot je wat van je doorlopend krediet opneemt tot je het geld weer nodig hebt.

Doorlopend krediet is unieke manier van geld lenen

Je leest het al; een doorlopend krediet is een aparte soort lening en is ook de enige in zijn soort. Deze lening biedt je absoluut de meeste vrijheid. Bij het aanvragen van een doorlopend krediet begin je met het bepalen van een bedrag dat maximaal met het doorlopend krediet te lenen is. Als je vervolgens voor de lening goedgekeurd wordt heb je de beschikking over dat bedrag. Laten we even een voorbeeld geven van hoe een doorlopend krediet er dan ongeveer uit kan gaan zien en wat je mogelijkheden hiermee zijn.

Voorbeeld doorlopend krediet

Als je een doorlopend krediet gaan afsluiten van 10.000 euro en je wordt hiervoor goedgekeurd betekent dit dus dat je tot 10.000 euro kunt lenen, maar niet hoeft te lenen. Stel dat je een televisie van 1.500 euro wilt gaan kopen en neemt uit je doorlopend krediet 1.500 euro op, dan zul je ook enkel over 1.500 euro rente hoeven te betalen. De rente zal de huidige rente zijn. Vervolgens heb je dus nog 8.500 euro over die je in een later stadium ook nog op zou kunnen nemen. Deze 8.500 euro staat gewoon tot je beschikking, maar kost je geen geld zolang je niet beslist om deze op te gaan nemen. In elk geval geen kosten aan rente. Dat is dus het grote gemak van een doorlopend krediet; het feit dat je wel beschikking hebt over geld, maar zolang je niks opneemt je ook geen kosten hebt. Het is dus een bijzonder concept en je kunt je dan ook het beste even laten adviseren wat voor jou het meest gunstig uit zal pakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon de lening aanvragen als je al precies weet hoe het doorlopend krediet werkt.